0

Bierbrouwerijen

Een brouwerij of meestal genoemd een bierbrouwerij is een bedrijf dat bier produceert. Vroeger waren brouwerijen gevestigd in de buurt van een bron waar geschikt water aanwezig was om het bier te brouwen. Ook waren wegen van belang, zodat de grondstoffen eenvoudig naar de brouwerij konden worden vervoerd en natuurlijk het bier naar de klant.

De oudste (nog bestaande) brouwerij

De oudste nog bestaande brouwerij in de wereld is de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, gelegen in Friesing. Deze brouwerij bestaat sinds 1040. Een paar jaar later begon de kloosterbrouwerij in Weltenburg (sinds 1050).

Brouwerijen in Nederland

De meeste brouwerijen in Nederland waren gevestigd in grotere steden. Amstel en Heineken zijn gevestigd in Amsterdam. Door de geurhinder moesten ze vaak verhuizen naar plekken buiten de grote steden of aan de rand hiervan. In Nederland zijn ongeveer 600 actieve bierbrouwerijen. Op deze internetsite vind je een overzicht van de actieve bierbrouwerijen in Nederland. Zoals je kunt zien, is onze regionale trots (Grolsch) de eerste in Nederland.

»

Copyright Jongbloed-cerveza anno 2005 – Geen 18, dan ook geen alcohol!