0

Info Brouwerij Moaneschien

Brouwerij Moaneschien is gevestigd in een garage van een woonhuis. Een paar straten verderop is er nog een magazijn. Hier liggen de grondstoffen en de producten die gereed zijn. Tevens liggen daar de eiken vaten die wat meer tijd nodig hebben. De brouwer, Ingo Janssen, is een hobbybrouwer. Toen de economische malaise toesloeg had Ingo opeens veel meer tijd om te brouwen. Zo is de brouwerij ontstaan.

Historie Brouwerij Moaneschien

“Het was ergens in september 1977 of '78, ik moest op school een spreekbeurt houden en had, heel stoer, het thema bier gekozen. Dan moet er ook maar gebrouwen worden, was het commentaar, om het verhaal wat meer "inhoud" te geven. Er werd in die tijd iets anders tegen alcohol aangekeken.

Eerst literatuuronderzoek naar bier brouwen, ehhh, welke literatuur? Er was hoegenaamd niets. De bibliotheek had buiten de encyclopedie niets, de boekhandel niet, de school niet.

Dit was de tijd van de punk, Normaal, cassettebandjes ruilen en partijen als PSP, PPR, CPN. Een stel maten zaten wat meer in die hoek en daar werden ook pamfletten geruild, dingen als het anarchistisch handboek. Kopietjes van kopietjes en daarbij een over bier brouwen. Maar allemaal buitengewoon vaag, meer praktische handleidingen dan dat ze enig inzicht in het brouwproces verschaften. Bij mijn grootmoeder vond ik nog een Duits kookboek, in gothisch schrift, waar ook nog wat in stond. Decoctie natuurlijk.

Dan, hoe kom je aan spullen? Mout? Hop? Was in de buurt niet te krijgen. Familie in Haarlem wees mij op de fameuze drogist Van Der Pigge. Daar moutsiroop, gistzakje, dobber, hopolie en zowaar wat pilsmout gekocht. Aan de slag dus ... “

Bieren Brouwerij Moaneschien

·         Gebarstenkreet 5,8%, Porter geïnspireerd.

·         Hinkendevink 5,4%, Summer Ale.

·         Brabbelsklaas 4,4%, licht blond, Grisette geïnspireerd.

Evenementen Brouwerij Moaneschien

Online bierfestival Rigters 31 mei 2020

Adres info Brouwerij Moaneschien

Adres:
Celebesstraat 26A
7512AM Enschede
Nederland


Email:
info@moaneschien.nl


Telefoon:
+31610160858

Website

»
»
»

Copyright Jongbloed-cerveza anno 2005 – Geen 18, dan ook geen alcohol!